+31 (0)26 213 65 50 info@biomimicryconsultancy.nl

Biomimicry

 Biomimicry, de natuurlijke principes

 

Biomimicry is een term die door Janine M. Benyus is geïntroduceerd in 1997. Biomimicry is een samenstelling van de Griekse woorden ‘bios’, dat leven betekent, en ‘mimesis’, dat imitatie betekent. Oftewel, leren van de natuur in plaats van over de natuur.

Sinds de industriële revolutie is de natuur geconfronteerd met veranderende omstandigheden waarop zij geen invloed kon uitoefenen: de mens en zijn drang tot uitbreiding en ontwikkeling. Toch heeft zij zich staande kunnen houden. Met haar 3,8 miljard jaar aan ervaring kan zij dan ook dienen als een model, maatstaf of mentor bij de creatie van een innovatieve en veerkrachtige organisatie.

De natuur herbergt een aantal basisprincipes die voor het eerst in 1997 zijn opgeschreven door Janine M. Benyus in haar boek: Biomimicry, Innovation Inspired by Nature. In dit boek beschrijft ze hoe we van de natuur kunnen leren als het gaat om oplossingen voor onze huidige problemen en uitdagingen.

Organisaties die zich laten inspireren door biomimicry verdiepen zich in multifunctionele ontwerpen, gebruiken recyclebare materialen en produceren natuurvriendelijk. Flexibele dynamische structuren zijn daarbij onontbeerlijk waarbij intuïtie en organisch veranderen onderdelen zijn van de bedrijfscultuur.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met ons.

Een aantal boeken over biomimicry:

 

Boek Biomimicry innovation inpiredboek biomimicry resource handboekBoek biomimicry de natuur als vlinder

The Nature of business cover JJ amend.inddBoek Beest-in-uw-organisatieFirm of the Future 3.8