+31 (0)26 213 65 50 info@biomimicryconsultancy.nl

Procesefficiency

Procesefficiency op een natuurlijke en intuïtieve manier, het kan en het werkt!

Hoe kunnen mieren het meest efficiënte pad vinden zonder computers, complexe modellen of gps? Heel simpel, mieren communiceren met elkaar. Door middel van het feromonenspoor dat elke mier achterlaat bepalen mieren de kortste weg naar de voedselbron. Mieren volgen namelijk dezelfde weg terug als hoe ze gekomen zijn, het spoor dat dus het meest gebruikt wordt is de weg naar de dichtstbijzijnde voedselbron.

Waarom moeten wij alles berekenen en vertrouwen wij meer op machines dan op onszelf? Ooit afgevraagd waarom wij onze intuïtie hebben uitgeschakeld? Hoe vaak komt het niet voor dat als iets mis gaat we horen: ‘dat wist ik wel’ of ‘dat heb ik toch gezegd’. Het nadeel van berekende efficiency is dat het gedrag van mensen vaak compleet wordt genegeerd. Juist dit gedrag is bepalend voor procesefficiency.

Wij mensen zijn geen mieren, maar als wij wat meer naar elkaar zouden luisteren en elkaar wat meer zouden vertrouwen, worden processen vanzelf efficiënt. Ook wij zoeken namelijk altijd naar de kortste weg…

 

Wilt u meer weten over procesefficiency? Neem gerust contact op met ons.

 

Els Martijn

Biomimicry-consultant en schrijfster van het boek Firm of the Future 3.8; De veerkrachtige organisatie

Tip: probeer biomimicry een onderdeel te laten worden van de cultuur binnen uw organisatie: Biomimicry Consultancy